Samovozeći autobusi u Singapuru u funkciji od 2022. godine

Singapur planira uvođenje samovozećih autobusa na javne ceste do 2022. godine.

Singapurska vlada je saopćila da će se autobusi prvobitno pojaviti u tri nova naselja, na čijim će ulicama saobraćaj biti rjeđi. Autobusi će se koristiti za prevoz stanovnika u okviru njihovih zajednica, kao i do obližnje željezničke i autobuske stanice.

Gusto naseljeni Singapur se nada da će samovozeća tehnologija pomoći zemlji da se nosi sa prostornim ograničenjem i nedostatkom radne snage.

“Autonomna vozila će znatno poboljšati pristupačnost i uvezanost našeg javnog transportnog sistema, što će posebno biti korisno za stariju populaciju, porodice s malom djecom, kao i slabije pokretnim ljudima”, izjavio je ministar transporta Khaw Boon Wan.

Samovozeći autobusi će upotpuniti postojeće usluge prevoza autobusima, kojima upravljaju ljudi, a bit će u funkcijama tokom naprometnijeg dijela dana. Vlada će omogućiti putnicima da pozovu i šatlove putem svojih smartphonea.

Singapur se nada da će postati lider na polju autonomne tehnologije, a testira je najmanje deset singapurskih kompanija. (Izvor: Klix.ba)

You may also like

STRAVIČAN UDES: Automobil u kojem se nalazio Marko DNK proklizao na ledu, ZAVRŠIO U PROVALIJI!

Marko Kocić, bivši učesnik “Zadruge“, koji je zbog